Chand Baori is a famous step-well

Chand Baori is a famous step-well situated in the village Abhaneri near Jaipur in Indian state of Rajasthan.

The Chand Baori, a vast well with flights of steps on three sides, is a 10th century monument situated in Abhaneri. It is a fine example of the architectural excellence prevalent in the past. This impressive step well is as deep as a seven storeyed building. The famous Harshat Mata temple situated opposite to this well shows that there must have been a religious connection with the step-well. The well is 35 m on each side with steps leading down from each side and water can be drawn from any level.

Sâu 30m với 13 tầng và 3.500 bậc thang, giếng Chand Baori ở làng Abhaneri gần Jaipur, bang Rajasthan, Ấn Độ được cho là giếng nước kỳ lạ nhất thế giới.

Legends say that ghosts build it in one night and that it has so many steps to make it impossible for someone to retrieve a coin once it’s been dropped in the well.

Được xây dựng từ thế kỷ thứ 9, giếng nước Chand Baori là nguồn cung cấp nước chủ yếu cho toàn bộ sinh hoạt của người dân ở khu vực này.
Chính khí hậu khô cằn và khắc nghiệt nơi đây đã buộc người dân địa phương phải tìm cho mình một nguồn sống bằng cách tự đào một cái giếng lớn và rất sâu mới có thể bắt được mạch nước ngầm để sử dụng quanh năm.

Những người dân ở đây kể rằng, lịch sử hình thành của chiếc giếng này được gắn liền với một truyền thuyết kỳ lạ. Theo đó, chính ma quỷ đã xây dựng giúp họ chiếc giếng này chỉ trong vòng một đêm.

Cũng theo những câu chuyện truyền miệng, sở dĩ giếng có nhiều bậc như vậy là để ngăn cản con người lấy những đồng xu được ném xuống để cầu may.


Giếng Chand Baori nằm đối diện đền Harshat Mata và là một trong những giếng bậc thang sâu nhất và lớn nhất Ấn Độ
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: